neděle 10. ledna 2010

Jamka číslo 16

Poslední třípar na hřišti je zároveň nejkratší jamkou celého hřiště. Z červených, dámských odpališť měří necelých sto metrů. Náčrt jamky působí strašidelně, víc vody než trávy. Ale ve skutečnosti to taková hrůza není, ba naopak. Podle mého názoru je tato jamka nejjednodušší na hřišti, i když má HCP 5! Stačí vybrat správnou hůl, normálně švihnout a zapsat par. Mimo to je jamka krásná, prostě krásná šestnáctka... Nevím jak vy, ale já nikdy neviděl použít levou přístupovou fairway, možná omylem po špatné ráně. Snad každý golfista se rád projde po nějakém mostě, který vede ke greenu. Právě z můstku se hezky a efektně děkuje aplaudujícím divákům. Veliký green není složitě modelován, pomineme-li pravý horní roh /při pohledu z odpaliště/.
Pro-Tip: Na tříparech je nejdůležitější volba hole pro první ránu. Bude stačit krátké železo. Vysoká rána nikam neuteče. Na takto jednoduchých jamkách útočte na vlajku. V nejhorším případě bude par.
Pravidlový kvíz:
Dovolím si popsat skutečný příběh na této jamce. Hráč s nízkým HCP zahrál z bílých odpališť dost doleva. Míček dopadl někam mezi fairway a green a líně se dokutálel až do podélné vodní překážky. Konkrétně ležel na černé fólii, kterou je pokryto dno nádrže. Docela dobře hratelný řekl si hráč a chystal se na druhou ránu. Založil holí na fólii a zahrál "topinku", která přeletěla green, jednou si skočila na mostě, pak na kamenech za mostem a hurá za hranice hřiště. Bylo přiložení hole na fólii trestné? Jaký bude další postup? Jaké má hráč možnosti? Příběh dokončím příští neděli...
Přidána netradiční fotografie aktuální jamky. Foto zaslal Ladislav Tyle.
Pár slov k pravidlům:
Pokusím se být stručný. Proto jsem si dovolil zhotovit jednoduchý náčrt. ZDE si jej zobrazte a pokračujte ve čtení. Hráč zahrál ránu z bodu A do bodu B /podélná vodní překážka/. Odtud z fólie do bodu C /mimo hřiště/. Za přiložení na fólii není žádný trest. Jedná se o nepohyblivou závadu. A teď jaké má hráč možnosti řešení vzniklé situace:
1. Pravidlo 26-2b (i): Hrát míč z místa, které je co nejblíže místu v překážce, odkud byl naposledy odehrán původní míč /bod B/. Míč se musí spustit /dropnout/, nelze jej tedy umístit. V našem případě by toto řešení bylo nesmyslné. Míč by určitě neskončil podobně jako po první ráně z odpaliště. Nicméně pokud ty hráč takto postupoval, čekala by ho čtvrtá rána.
2. Pravidlo 26-2b (ii): Postupovat podle Pravidla 26-1b. A spustit míč na linii Y-Y, jako vztažný bod se použije místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky /X/.
3. Pravidlo 26-2b (ii): Postupovat podle Pravidla 26-1c (i). Spustit míč do vzdálenosti dvou délek hole od místa, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky /X/, avšak ne blíže jamce. Náš hráč chtěl toto skutečně udělat, ale nenašli jsme místo, které by nebylo blíže jamce.
4. Pravidlo 26-2b (ii): Postupovat podle Pravidla 26-1c (ii). Spustit míč do vzdálenosti dvou délek hole od místa na protilehlé hranici vodní překážky /X1-X4/, které je stejně vzdálené od jamky jako místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky /X/, avšak ne blíže jamce. Na obrázku jsou znázorněny body X1-X4, ale pouze jeden z nich je skutečně na protilehlé straně a to bod X1. Protože modrá linie X-X1 prochází pouze vodní překážkou. Zbylé linie /X-X2, X-X3, X-X4/ prochází částečně mimo překážku. Viz. DECISIONS 26-1/14.
5. Pravidlo 26-2b (iii): Hrát míč z místa, které je co nejblíže místu, ze kterého byla odehrána poslední rána mimo danou překážku. Tedy na odpališti a zde se smí míč nasadit /umístit na týčko/.
Pokud by hráč zvolil 2. - 5. možnost čekala by jej po dropu pátá rána. Hráč jehož snažení jsem popisoval, využil 5. možnost. Pátou ránu zahrál z odpaliště. Omlouvám se, stručný jsem nebyl...

11 komentářů:

K. Maštalíř řekl(a)...

Žádná z jamek amen corneru 14,15,16 neni nejjednodušší:D Z žlutých je lehká, z černých ani omylem.

Anonymní řekl(a)...

Ono se lehce řekne, že stačí vybrat správnou hůl a normálně švihnout, ale i z těch žlutých, ze kterých hraju já, se to pohybuje od P až po šestku, podle toho jak zrovna fouká. A zažil jsem rány kdy jsem byl dobře trefenym Péčkem za a kdy jsem dobrou sedmičkou byl ve vodě před. Ale to nic nemění na tom, že tuhle jamku mam rád :)

Jirka

K. Maštalíř řekl(a)...

Pravidla: 2 trestný za přiložení, 1 trestná za out a s 1 trestnou navíc si dropne za vodu

Gian řekl(a)...

Pravidla:
Za přiložení hole k závadě není trest, podobně jako na mostě přes vodu. Jelikož z vody zahrál do autu, tak by mohl další ránu hrát i z bílého odpaliště. Pokud bude chtít.

Anonymní řekl(a)...

Doufám, že Vás netradiční pohled na tuto jamku potěšil. Jenom pro upřesnění, je z konce zimy, nebo začátku jara, přesně to už nevím, loňského roku.
Druhá polovina kvízu, která se týká dalšího možného postupu, je podle mých znalostí jednodušší.V tomto případě má hráč mnoho možností.
Za prvé hráč může s připočtením jedné trestné rány hrát z místa, které je co nejblíže místu v překážce, odkud byl odehrán původní míč.
Za druhé může s připočtením dvou trestných ran spustit míč za vodní překážkou tak, aby místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, bylo přímo mezi jamkou a místem spuštění bez omezení, jak daleko se smí míč spustit.
Za třetí může s připočtením dvou trestných ran spustit míč mimo tuto vodní překážku do vzdálenosti dvou délek hole od místa, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, avšak ne blíže jamce.
Za čtvrté, pokud je to použitelné, může s připočtením dvou trestných ran spustit míč mimo tuto vodní překážku do vzdálenosti dvou délek hole od místa na protilehlé hranici vodní překážky, které je stejně vzdálené od jamky jako místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, avšak ne blíže jamce.
Za páté může s připočtením dvou trestných ran hrát míč z místa mimo tuto vodní překážku, které je co nejblíže místu, ze kterého byla odehrána poslední rána.
A teď k první polovině kvízu. Je otázkou, zda „půda“ v překážce může být tvořena pevnou závadou. V českém překladu pravidel není „půda“ bohužel definována. V definicích se vyskytuje pouze „Půda v abnormálním stavu“ a „Půda v opravě“. Folie je ve smyslu její definice jednoznačně pevnou závadou. Bez znalostí DECISIONS on the Rules of Golf /ROZHODNUTÍ o pravidlech golfu/, se pouze na základě výkladu samotnách Pravidel musím v otázce případných trestných přiklonit k názoru Giana ( na rozdíl od jeho názoru, že hráč může další ránu hrát i z bílých odpališť, tady s ním nesouhlasím ). Tedy, že přiložení hole na folii ( která není ovšem potopena pod vodou ) ve vodní překážce není trestné. Toto pravidlo ale na našem hřišti platilo pravděpodobně pouze do loňského roku. Před zahájením letošní hrací sezony doporučuji dobře pročíst „Místní pravidla“, které budou zřejmě v souvislosti s touto otázkou aktualizována. Takže na folii příště raději POZOR !!!
LT

Gian řekl(a)...

Super foto, eLTéčko.
Trvám na bílých:-))

Anonymní řekl(a)...

Jsem rád, že máme takovouto jamku. Vůbec ne kvůli výsledku, ale kvůli tomu jak vypadá.

Myslím, že přiložení ve vodní překážce trestné je, a´t leží či neleží na folii.

Další postup po autu. Variant je asi víc. Na rány bych dropl s jednou trstnou navíc mimo vodu (samozřejmě plus trest za aut) na dvě hole ne blíže jamce (tedy hraju 6tou). V jiné hře bych vzal bag a šel se projít...

Radek

Anonymní řekl(a)...

Jamka je to zrádná,ale po trápení na předchozích dvou se mi při příchodu na šestnáckové odpaliště vrací radost do hry,ne vždy odcházím s úsměvem,ale vždy se na tuto jamku těším.
Pravidlový kvíz:Hráč s nízkým HCP,který první ránu zatáhne výrazně do leva a druhou pošle z podélné vody třicet metrů za green do autu musel mít tedy super den:-)tak bych mu ještě zlámal ruce za to,že ho jen napadlo hrát z OCHRANNÉ folie,která tam určitě není proto aby se nám lépe hrálo když je nízká hladina a my zrovna nemáme svůj den:-)

Vašek

Mádr řekl(a)...

Souhlasím s Vaškem, je vidět, že nezapře svou historii.

Anonymní řekl(a)...

Byl jsem překvapen, že jsem našel celých pět variant, jak pokračovat dál, že mi ti zatemnilo mozek a další variantu jsem si bez přemýšlení již vůbec nepřipustil. Samozřejmě má Gian zase pravdu a šestá možnost jak pokračovat, je hra z původních odpališť.
LT

Gian řekl(a)...

Konečně vím co je (a není) protilehlá strana - viz bod 4.