neděle 17. ledna 2010

Jamka číslo 17

Už je znát únava. Čekají nás poslední dvě jamky. Je potřeba zmobilizovat všechny síly, udržet koncentraci. Sedmnáctka není složitý čtyřpar. Domnívám se, že pro většinu hráčů je to jamka oblíbená. Krásně umístěná odpaliště na břehu nádrže. K oblíbenosti určitě přispívá i délka, žlutá panská odpaliště 303m, červená dámská 243m. Touhou hráčů bývá zahrát svou první ránu na levou stranu, kde nehrozí bunkerové nebezpečí. Dlouhý hráč problém nemá. Přístup na green je úzký, ale není střežen žádným bunkerem. "Lalokové" jamkoviště občas připraví hráčům libůstku v podobě patu přes foregreen. Jinak je celý green ukloněn zleva doprava.
Pro-Tip: Drive zahrajte na levou stranu fairwaye. Z nejvyššího místa na jamce budete mít dobrý přehled o poloze vlajky. Druhou ránu umísťujte vlevo od "fangle". Míč nateče do ideální birdie pozice.
Pravidlový kvíz:
Popíši celý průběh jamky a od Vás budu chtít číslo, které bude zapsáno do hráčova výsledkového lístku. Na odpališti si hráč umístí míč na týčko a provede úder. Míč však nezasáhne, ale ten spadne z týčka. Hráč znovu natýčkuje a tentokrát drive zahraje do jednoho z bunkerů pro pravé straně fairwaye. Rána z bunkeru dopadne katastrofálně. Odrazí se o hranu zpět směrem k hráči, zasáhne jej do stehna a co čert nechtěl ještě po té se dotkne hráčovi hlavy hole. Míč pak padne do písku. Další rána už dopadne výborně a skončí v roughu u greenu. Před zahráním další rány si hráč nechá odstranit praporkovou tyč, kterou spoluhráč odloží na foregreen. A další smůla. "Topnutá" rána přeběhne celé jamkoviště a odrazí se o položenou praporkovou tyč zpátky na green. Desetimetrový putt hráč promění. Kolik jsme napočítali?
Pár slov k pravidlům:
Vlastně dnes budu pouze přepisovat komentář LTéčka.
1. rána: Na odpališti, míč spadne z týčka.
2. rána: Trestná dle Pravidla 27-1a. Ztráta rány a vzdálenosti /strana 108/.
3. rána: Z odpaliště do bunkeru.
4. rána: Z bunkeru, míč se vrací a zasáhne hráče do stehna a do hole.
5. rána: Trestná dle Pravidla 19-2. Míč v pohybu vychýlen nebo zastaven hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí /strana 86/.
6. rána: Z bunkeru do roughu u greenu.
7. rána: Z roughu, přeběhne green a narazí do odstraněné praporkové tyče.
8. a 9. rána: Trestné dle Pravidla 17-3. Míč zasáhne praporkovou tyč nebo obsluhovatele /strana 81/, cituji: "Hráčův míč nesmí zasáhnout obsluhovanou, odstraněnou nebo drženou praporkovou tyč.".
10. rána: Putt do jamky.
A ještě dotaz na Giana. Jak by bylo těch 12?

21 komentářů:

Gian řekl(a)...

10

Anonymní řekl(a)...

Jenom jsem na tu otázku mrknul po návratu z mistrovství klubu, druhém dnešním úklidu sněhu a sprše. Jdu se podívat zpět na finále přeboru a nechce se mi přemýšlet nad otázkou. Ale jedno si neodpustím. Nechápu, jak mohl takový "tragéd" proměnit 10 m putt.
LT

Anonymní řekl(a)...

Tak já bych řekl, že zapíše devět. Při první výhře z písku kdy trefí sebe i svou hůl bych totiž uděloval jen jeden trest a ne dva.

Jirka

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že 8 a může být rád za ten dlouhý pat

Radek

Anonymní řekl(a)...

Napočítal jsem taky 8 ran
Vašek

Chiquita řekl(a)...

Na 18. by ten golfista mohl třeba při přihrávce na grýn trefit ptáka, který by s míčkem popoletěl, pak by ho pustil na golfistu, od kterého by se to odrazilo do bagu a odtud do jamky.
Alešovi jdou holt ty neuvěřitelný příběhy moc dobře;-)
Jinak myslím, že asi 7. 1 trestná při odpalu a druhá trestná při trefení sebe. Řekla bych, že po odehrání, by se měla hůl brát jako součást golfistovi výstroje (jako bag), za což by byla taky 1 trestná. Myslím ale, že v případě, kdy se golfista trefí od sebe do bagu se trestný nesčítají a počítá se jako jedna.

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že je znát únava i při řešení kvízu. Nějak začínáte být příliš benevolentní. Skutečně zahraných ran (úderů) bylo 6. To je myslím jednoznačné. 1. první úder z odpaliště, 2. druhý úder z odpaliště, 3. první úder z bunkeru, 4. druhý úder z bunkeru, 5. rána z roughu u greenu a 6. putt. A teď trestné.
Míč byl prvním úderem prokazatelně uveden do hry viz. Definice: „Rána, Úder, (Stroke)“ a „Míč ve hře“. Protože znovu natýčkoval, tj. hrál z původního místa, má se za to, že postupoval podle „Prav. 27.1. a. - Ztráta rány a vzdálenosti“.
Druhou trestnou bych dal za vychýlení míče po první ráně z bunkeru. „Prav. 19-2“. Tady si tedy nejsem zcela jistý, když byl vychýlen dvakrát, jednou hráčem a jednou jeho výstrojí, jestli je trest za každé vychýlení. Ale protože to bylo během jedné rány, přiklonil bych se k Jirkovi a Chiquitě a trestal bych ho jenom jednou. Jinak by ty pravidla byly kurva ( Aleši použil jsem toto slovo s vědomím, že od tebe obdržím ústní napomenutí za použití hrubého slova) opravdu nespravedlivá.
No a dvě trestné bych dal za zasáhnutí hráčovým míčem odstraněné praporkové tyče viz. „Prav. 17-3. a.“.
Takže 6 odehraných ran a 4 trestné, to je myslím celkem 10. Ten Gian má snad zase pravdu.
LT

Gian řekl(a)...

Děkuji za hlas, eLTéčko. Mám i variantu, že hráči píšu 12, ale nakonec jsem byl mírně shovívavější. Opatrně se odvažuji podotknout, že nám Aleš dluží řešení 16ky. Ale vzhledem k brilantnímu zpravodajství z mistrovství klubu mu to odpouštím.

libegolf řekl(a)...

Máš to tam, Giane.

Chiquita řekl(a)...

No tak kluci, dyť tu tyč trefil z roughu a ne z grýnu. Za to přeci nejsou trestný, ne? Jak říkal Adam, při chip-inu taky ty trestný nedostanu. Nicméně jsem si teď uvědomila, že jsem z toho všeho prasení ulila někde jednu odehranou ránu :-), takže opravuji na 6 ran + 2 trestný = 8

Anonymní řekl(a)...

Mam pocit, že když trefil tyč z roughu, tak to bude bráno jako trefení výstroje a bude za to jedna trestná, proto jsem napočítal devět. Ale rád se necham překvapit správným řešením.

Jirka

Gian řekl(a)...

Trefil ale odstraněnou praporkovou tyč...

Anonymní řekl(a)...

Chiquito, jak správně Gian uvedl, důležité slovo je "odstraněnou".
LT

Anonymní řekl(a)...

Jo a ještě Jirko, klidně si s sebou při hře nos co chceš, ale já osobně bych se s praporkovou tyčí celou osmnácku tahat nechtěl - viz Definice: "Výstroj je vše, co hráč používá, má na sobě nebo nese ...".
LT

Anonymní řekl(a)...

Jo a ještě Aleši, sleduješ tu slibně se rozvíjející diskuzi ? Stačí k tvému "neuvěřitelnému příběhu" ještě přidat zmínku o nějaké další "bujaré oslavě" a posat nějaký Kubův dvouciferný výsledek z této jamky a bude jistě překonán rekord v počtu příspěvků ze 14. jamky (31).
LT

libegolf řekl(a)...

No Ládo. Včera navečer dobrý, ale teď už zase mrtvo. Doufám, že další seriál, který přijde hned po skončení toho jamkového, zapojí více čtenářů...

Anonymní řekl(a)...

Jak tak koukam tak za tu praporkovou tyč budou dopravdy ty dvě trestný. Chtěl jsem být asi k tomu nešťastníkovi trošku schovívavej, aby neměl dvoucifernej výsledek :)

Jirka

P.S. Třeba nás Aleš ještě překvapí výsednym řešenim této situace.

Jonys řekl(a)...

Moje nejoblíbenější jamka na druhé devítce

Gian řekl(a)...

Po prvním čtení jsem vykouzlil:
1. rána jen spadne z týčka, ale počítá se a míč je ve hře
2. rána = 1 trestná za pohnutí míčem v klidu - Pravidlo 18-2
3. rána do Bankru + Hra z nesprávného místa - Pravidlo 20-7c - 2 trestné rány (4. + 5.)
6. rána z Bankru + náhodně zastavena Hráčem a výstrojí - pravidlo 19 - 1 trestná rána (7.)
8. rána z Bunkeru na Forgreen
9. rána z Foregreenu + Zasažena odstraněná tyč - 2 trestné rány (10. + 11.)
12. rána Putt - Jamka
ale po poradě s Pravidly zastávám toto:
1. rána jen spadne z týčka, ale počítá se a míč je ve hře
2. rána trestná = předpokládáme, že hráč postupuje se ztrátou rány a vzdálenosti - Pravidlo 27-1a
3. rána do Bankru
4. rána z Bankru + náhodně zastavena Hráčem a výstrojí - pravidlo 19 - 1 trestná rána (5.)
6. rána z Bunkeru na Forgreen
7. rána z Foregreenu + Zasažena odstraněná tyč - 2 trestné rány (8. + 9.)
10. rána Putt - Jamka
Tedy mu píšu 10.

libegolf řekl(a)...

19-1?

Gian řekl(a)...

Pravidlo 19. Jedna trestná rána.