neděle 24. ledna 2010

Jamka číslo 18


Závěrečná jamka jak má být! Pětipar, který nabízí úplně všechno. Dvojitý "dogleg" levá-pravá s patřičným "přenížením" prověří hráče všech výkonností. Vyšší HCP zahrají první ránu poslušně po fairwayi, střední HCP si namíří trochu doleva a budou doufat, že míč přeskáče všechny bunkery v prvním "doglegu". A ti nejlepší namíří hodně vlevo, přes svah plný "džihádu". Druhá rána takovéhoto hráče pak bude zcela jistě atakovat jamkoviště! Na této jamce není radno opouštět fairway. Vlevo zarostlý svah a podélná vodní překážka. Vpravo hustý rough, následován dlouhým bunkerem a aby toho nebylo málo, tak se u jamkoviště nebezpečně přibližuje hranice hřiště. Čtyři bunkery hlídají green. Tři vlevo, jeden hodně hluboký vpravo u "outu". Green sám o sobě nepatří mezi nejmenší a nejjednodušší.
Pro-Tip: Závěrečná jamka může mnohé změnit. Každý "jednomístný" hráč myslí na odpališti na eagle. Proto je potřeba namířit vlevo a pálit přes nebezpečně zarostlý svah. Druhou ránu směřujte na green, žádná jistota. Když se rána nepovede, doufejte, že poletí vlevo. Pokud existuje šance na eagle, tlačte jej tam.
Pravidlový kvíz:
Poslední jamka a poslední šance si "pravidlově" užít. Nechám nyní na Vás přidat do komentářů dotazy týkající se situací, které jste na této jamce zažili...
Začnu tedy já, když se Vám nechce... Ve hře na rány se míč hráčky dostal velmi blízko hranici hřiště. Ležel jen kousek /cca 20 cm/ od bílého kolíku, který označuje hranici hřiště. Hráčka provedla několik cvičných švihů, pak sevřela do dlaně zmiňovaný kolík a několikrát s ním zahýbala. Zcela určitě jej chtěla uvolnit a odstranit. V tu chvíli jsem na ní zavolal a její snažení přerušil. Provinila se proti Pravidlům? Bude trestána?
Foto dodal Ladislav Tyle /11.3.2007/

36 komentářů:

Mádr řekl(a)...

Asi nikdy nezapomenu na své první účinkování na této jamce, ač nePro, dle Alešova Pro-tipu, jsem mířila na levou stranu ferveje, v domnění, že dobře umístěný drive by mohl znamenat šanci na par, v krajní nouzi bogey. Plán dobrý, realizace slabší, takže jsem skončila hluboko ve šťavnatém zelí levého kopce. Měla jsem radost, že jsem balon našla, tedy jen na chvilku, protože dostat balon ze zmíněného zelí, při postoji nad míčem, tedy, těžká práce. Pak jsem ještě otestovala kvalitu písku v pravém bunkeru a tuším, že první ochutnávací 18-ku jsem završila krásnou desítkou. Od té doby chovám k této jamce hlubokou úctu a snažím se ji projít bez zisku další desítky.

Adeškův pravidlový kvíz:
Bílé kolíky se nikdy nesmí odstranit.

libegolf řekl(a)...

Jen pro upřesnění. Hráčka ten kolík neodstranila.

Gian řekl(a)...

"Nejmenovaná" hráčka dostane dvě trestné za hýbání kolíkem :-)))

libegolf řekl(a)...

Teprve Tvůj smajlík mě upozornil na to, jak "hezky" jsem to napsal...

Mádr řekl(a)...

No ještě aby ho tak chtěla odstranit :-)))

Anonymní řekl(a)...

Tahle jáma to je peklo:-),ikdyž budu hrát super golf tak na osmnáctce se stoprocentně pos....je krásná ale pro mě osobně nejtěžší na hřišti,tady opravdu není moc prostoru na sebemenší chybičku tedy pokud nechci odcházet se sněhulákem:-)
Co se pravidlového kvízu týká tak se přiznám že nevím,poněvadž by mě nenapadlo sahat na autový kolík,ale gian vypadá že s pravidly spí:-) a mohl by mít pravdu

Anonymní řekl(a)...

pardon,zapoměl jsem se podepsat.Vašek

Anonymní řekl(a)...

No taky bych řekl, že to boudou dvě trestný. A jestli se mohu zeptat, jaký je výsledek kvízu z jamky č.17?

Jirka

libegolf řekl(a)...

hodnocení 17 snad dnes večer

Gian řekl(a)...

Další osudy "nejmenované" hráčky:
Ještě jsem si vzpomněl, že hned jak "nejmenovaná" hráčka našla míč těsně vedle autu, tak ho musela identifikovat. Jen mírně pootočila míč tak, aby viděla na značku. Naštěstí byl její. S úlevou (to jí ještě Aleš nesdělil trest za hýbání kolíkem) odehrála výbornou ránu a její nadšení ještě vzrostlo když zjistila, že míč je jen 60 cm od jamky. Ani nemarkovala, jen pootočila míč tak, aby čára na míči mířila na jamku a zavěsila. BIRDIE!!!
Jak dlouho se radovala z birdie? A co na to Aleš? Kolik to vlastně bude?
"Předpokládám, že u autu ležela druhou ránou a Aleš už svůj míč po 10 ráně zvedl".

Anonymní řekl(a)...

Alešovy příběhy jsou opravdu neuvěřitelné. Vyjímečně s Gianem a ostatními nesouhlasím. Já bych ji dvěma trestnými netrestal.
Za prvé, hřiště je sice mladší než patnáct let, ale není to osoba, ale nemovitý majetek. Takže, když mu někdo zahýbe kolíkem, nemůže to být v žádném případě klasifikováno, jako porušení § 242 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon v platném znění. A za to by mohl být stejně jenom trest odnětí svobody na jeden rok až osm let, a ne dvě trestné.
Za druhé, kolík vyznačující, nebo označující území mimo hřiště není závada a je považován za pevný předmět viz Definice – Hranice hřiště. Jestliže nejmenovaná hráčka pouze při hře na rány dlaněmi svírala kolík a pak si s ním několikrát „zahýbala“, aniž by ho odsunula, ohnula nebo zlomila, tak si tím určitě nezlepšila polohu míče, prostor zamyšleného postoje nebo švihu nebo směru hry. Takže nelze uplatnit ani pravidlo 13-2.
LT

libegolf řekl(a)...

Jak já na Vás, tak vy na mě... Ale tady bych při rozhodování neváhal. Pravidlo 18-2a. Jestliže je hráčův míč ve hře a hráč se jej úmyslně dotkne, je hráč potrestán jednou trestnou ranou.
A to hráčka udělala hned dvakrát. Bude tedy psát bogey. Dokonce, na popisovanou situaci na greenu existuje konkrétní rozhodnutí 18-2a/33. Ale to asi Gian ví, že ano?

Gian řekl(a)...

Bogey?
A co kolík?

Anonymní řekl(a)...

Proč ji Giane pořád chceš za ten kolík trestat ? Myslím si, že dle popsané situace to nejde. Když přemýšlím, za jakých okolností by se ta hráčka dala potrestat, tak jsem zatím jsem přišel na jediné řešení. Musela by to být „jamkovka“, protihráčem by musel být např. Aleš a ten kolík by nepatřil ke hřišti … Pak by se dal uplatnit trest disciplinárního opatření za porušení Pravidel - Oddíl I – Etiketa, Chování na hřišti, odstavec Ohled na ostatní hráče – Žádné rušení ani rozptylování.
LT

Anonymní řekl(a)...

s kolíkem mají problém i jiné menšiny, ne jen ty golfové.......
cikán se ptá v obchodě "mate hřebíky" a prodavač na to "a kolik" a cikám " na co kolik, já chtěl hřebíky" .......

míra

libegolf řekl(a)...

Giane, trestný za kolík se nekonaly. Ale ještě se musím poradit s Decisions...

Anonymní řekl(a)...

Bohužel všechny mé zážitky na této jemce jsou … bez komentáře, takže nemohu přidat pravidlový dotaz týkající se situací, které jsem na této jamce zažil. Ale mohl bych dodat jednu takovou malou „vloženou soutěž“ týkající se přeci jenom této jamky. Otázka zní: „Kolik dní uplynulo, mezi dnem pořízení výše uveřejněného snímku budoucího greenu jamky č. 18 a dnem oficielního slavnostního otevření 2. devítky ?“

Gian řekl(a)...

Decision 13-2/25.
Pohnula kolíkem a už jí nebylo pomoci. Co na to Aleš?

libegolf řekl(a)...

Ano Giane. V tomto rozhodnutí se píše, že hráč porušil Pravidlo 13-2 při pohnutí kolíkem. A tím, že s ním naše hráčka zahýbala se skutečně kolík pohnul. Takže dvě trestné. A co na to LTéčko? Mimochodem Michale, kolik hodin denně věnuješ studiu Pravidel a Decisions?
Zmiňované rozhodnutí je ZDE.

Anonymní řekl(a)...

No co můžu. Já vždycky říkal, že bez Decisions jsem v těhle tvojich kvízových příbězích v ... . Ty Pravidla jsou v polovině složitějších případů k ničemu. Už mi doopravdy připadají nesrozumitelný jako naše zákony. Samej dodatek, vyjímka, pokyn a výklad ministerstva a když se neshodnem, tak k soudu. Pokud možno až k evropskému. Pomalu abych s každým zahraným míčem běžel do St Andrews. Čekám, kdy nějakého chytráka napadne dát do povinností hráče tahat se na turnaje mimo Pravidel i s Decisions.
LT

Anonymní řekl(a)...

Jo a při zelené kartě, nebo jak se to teď jmenuje se budou skládat zkoušky z angličtiny. Alespoň do té doby, než je nějakej Procházka, nebo někdo jiný přeloží do češtiny.
LT

Anonymní řekl(a)...

A Aleši, píše se také v těch Decisions o tom, jak postupovat, když by hráčka pohnula kolíkem v důsledku pádu, nebo aby pádu zabránila ?
LT

libegolf řekl(a)...

Ládo. Tuto Tvou formulaci známe z vyjímky č.1 Pravidla 13-4. Ale v Pravidle 13-2 se nic podobného nevyskytuje. A Decisions také mlčí. V tomto případě bych postupoval podle Pravidla 1-4. Situace, na které Pravidla nepamatují: Jestliže sporný případ nelze rozhodnout podle Pravidel, mělo by se rozhodnout podle práva slušnosti.

Anonymní řekl(a)...

Tak to si mi udělal radost. Už jsem se bál, právě proto, že u Prav. 14-2 žádná taková vyjímka, jako u 12-2 není, že by ty trestné stejně dostala. Alespoň tady zvítězil zdravý rozum.
LT

libegolf řekl(a)...

Já Ti rozumím, ale myslím, že jsi trochu popletl ta čísla Pravidel?...

Anonymní řekl(a)...

Při mém věku nic překvapivého. Jenom nevím, jestli se mi popletly prsty na klávesnici, nebo jestli je důvod už v mozku.
LT

Anonymní řekl(a)...

Tady je ale mrtvo. Vyhlašuji proto "starostovu soutěž". Když už nikdo nemáte žádné dotazy týkající se situací, které jste zažili na této jamce, snažte se alespoň odpovědět na otázku, kterou jsem položil v těchto komentářích 26.1. v 15:26.
Budu Vás motivovat. Autoři tří nejrychlejších správných odpovědí obdrží ceny - hrané golfové míče MIX různých značek. 1. cena 30 ks, 2. cena 20 ks, 3. cena 10 ks. Uzávěrka soutěže je v neděli 30.1. ve 12:00. Vyhlášení výsledků v neděli odpoledne a ceny k vyzvednutí od neděle 30.1. od 17:00 na recepci.
LT

Anonymní řekl(a)...

I Aleš se samozřejmě může soutěže zůčastnit.
LT

Mádr řekl(a)...

Tak aby nebylo mrtvo, hlásím svůj tip: uplynulo 507 dní, 508.den se oficielně otevřelo hřiště

libegolf řekl(a)...

Souhlasím s Mádr, hřiště se otevřelo 508.den od 11.3.2007. Ale odpověď na otázku je 507. Tolik dní uplynulo mezi.

Anonymní řekl(a)...

tak já říkám, že uplynulo 510 dní včetně 11.3.2007 a 1.8.2008, ale otázka zněla mezi, takže 508, protože únor 2008 měl 29 dní .....

míra

libegolf řekl(a)...

Zkusím to takhle:
2007: 20+30+31+30+31+31+30+31+30+31=295 dní (v roce 2007)
2008: 31+29+31+30+31+30+31=213 dní (v roce 2008)
Mezi 508 dní, pravdu má Míra.

Mádr řekl(a)...

Ach jo, tak jsem zase vedle, jak ta jedle.

Anonymní řekl(a)...

Ceny jsou již zabalené, nerad bych, aby mi nějaká zůstala, tak se neostýchejte, stačí napsat jedno číslo ...
LT

Anonymní řekl(a)...

Stanovený čas uplynul. Vyhlašuji proto výsledky „starostovské soutěže“, správná odpověď zní 508 dní.
Přiznávám, že jsem podcenil zadání. Měl jsem zadat, aby odpověď zněla pouze ve tvaru čísla, bez komentáře, jak se došlo k výsledku. Takhle Míra brzy prozradil „chyták“ v podobě přestupného roku. Trochu jsem doufal, že se na to někdo chytí a z prvních dvou odpovědí jsem byl docela optimisticky naladěn. Už jsem si chystal na pátek večer první nápovědu, která by zněla: „ještě nejsou všechny ceny rozdány“ a kdyby do soboty nebyly tři správné odpovědi, tak druhá by zněla: „Sokolovská, Můstek, Muzeum“.
Nejrychleji správnou odpověď tedy napsal Míra. Druhý v pořadí byl Aleš. Bohužel nikdo jiný správnou odpověď už nesdělil, takže to znamená co ? Přece, že třetí cena propadá ve prospěch pořadatele, což znamená, že si ji „starosta“ nechá, nikomu ji nedá a bude s ní trénovat čipování.
Ještě malá organizační změna. Protože oba výherci se zůčastňují nedělního indoorového turnaje, ceny nebudou k vyzvednutí na recepci, ale předám je výhercům osobně. Ty, kteří si nevšimli, skromně upozorňuji, že na turnaji budu také přítomen, a to nejen jako hráč, ale také jako ředitel turnaje ...

libegolf řekl(a)...

Takže pane řediteli! První turnaj a hned nedostatek. V rozpisu je psáno, že startovní časy jsou 10:00, 13:30, 17:30. A pak samotná startovka říka něco jiného. Tohle by se Heleně určitě nestalo, budu jí o nedostatku informovat :-)