neděle 3. ledna 2010

Jamka číslo 15

Jamka v podstatě kopíruje předchozí. Jen celá směřuje na východ a zcela logicky musí klesat /hlavně v prvních dvou třetinách/ a dogleg bude na druhou, tedy pravou stranu. Index obtížnosti 11, takže oddychová čtyřparová jamka... Z černých, mistrovských odpališť měří pouhých 442 metrů a z místa, kde si necháváme bagy je to na odpaliště docela slušná procházka. Z odpaliště toho moc vidět není. Jen zřídkakdy je míč po drivu ve viditelné poloze. Na první ránu číhají bunkery, dva vpravo a dva vlevo /ten levý vzdálenější chybí na obrázku/. Drive musí být naprosto přesný a ještě musí odskakovat se štěstím. Dlouhý hráč míří přes nejvyšší pravý kopec /nad velikým bunkerem/ a doufá, že jej přestřelí a míč seběhne na fairway. Druhá rána je po té celkem pohodová. Ostatní mají v ruce na druhou ránu většinou nějaké to "hybro" či "dřívko". Green je mírně vyvýšen a tak se doběhové rány příjemně přibrzďují. Jamkoviště je veliké, ale nepatří mezi nejsložitější.
Pro-Tip: Drive zahrajte přes nejvyšší pravý kopec pouze v případě, že fouká příznivý vítr nebo je bezvětří. V opačném případě miřte konzervativněji na fairway. Druhou ránu hrajte na střed greenu. Odtud to bude vždy na dva jisté putty.
Pravidlový kvíz:
Hra na rány. Poměrně slušný drive skončil na fairwayi v těsné blízkosti bunkeru. Celá fairway této jamky byla v minulých dnech aerifikována. Kolem míče leží spoustu písku "vyházeného" z bunkeru a několik "hliněných válečků" vzniklých při aerifikaci. Hráč identifikuje svůj míč, odstraní několik hliněných válečků a hřbetem ruky "odmete" nánosy písku před míčem /míč se nepohnul/. Pak zaujme postoj a odehraje míč. Nedaleko stojící rozhodčí vše sleduje. Bude mít nějakou "práci"? Provinil se hráč proti pravidlům?
Pár slov k pravidlům:
Jak bylo v komentářích uvedeno, tak písek a volná zemina jsou Volné přírodní předměty pouze na jamkovišti /Definice, strana 39/. Co se týká popsané situace, tak řešení je jasné. Pravidlo 13-2 /strana 70/ hovoří takto: "Hráč si nesmí zlepšit ani nikomu dovolit, aby mu zlepšil polohu míče odstraněním nebo stlačením písku, volné zeminy...". Hráč obdrží 2 trestné rány. Ale pokud by odstranil pouze ty "hliněné válečky", tak trestán není. Aeration Plugs /"hliněné válečky"/ jsou volný přírodní předmět a mohou být beztrestně odstraněny /rozhodnutí 23-12, strana 348/.

13 komentářů:

K. Maštalíř řekl(a)...

Nejhorší jáma na hřišti, doslova jí nenávidim. Přijde mi lehce nesmysl na 4-parový jámě, která má bez mála 450 m, hrát z odpaliště 3W abych nebyl v bankru a hrát záměrně do nějakýho dead grassu, když nevidim dopad je taky volovina. Navíc bunkry, který jsou zde na celý dopadový ploše mají tu zajímavou vlastnost, že po celé jejich ploše jsou zvířecí stopy, ale když po celý, tak teda po celý. Jednou si vzpomínám že jsem se večer před turnajem vydal na procházku a krásně jsem si svůj bunker před pravým kopcem uhrabal, samozřejmě že při turnaji jsem trefil ten vlevo. Ale zase mám na tuhle jamku i jednu hezkou vzpomínku, kdy mi zde při Ryder cupu caddil Tomik Prokop a spojením našich sil jsem se do drivu opřel a z černých odpališt skončil nějakých 5 metrů před cestou na 16. odpaliště, takže drive nějakých 420 m :D...zatim perzonl best:D
P.S.: Tomáš může doložit, i Dominika Mayerová.

Jonys řekl(a)...

Když se mé kolo vyvíjí slušně a vypadá to, že by mohlo být i pěkné číslo, tak mi ten pocit zkazí právě tato jamka. Dabláč je tu celkem běžný. Z černých odpališť jsem koncem roku zavedl novou taktiku. Z týčka 3W, potom 5W. Jelikož dřevem není lehké zasáhnout green, tak následuje příhra a dva paty, takže jistý bogey.
Kvíz: Všechny přírodní předměty se mohou odstranit beztrestně, takže myslim, že hráč nedostane trestné rány.

Gian řekl(a)...

Tak 420 jsem opravdu nedal. Zatím...
Pravidla: Písek a volná zemina jsou volné přírodní předměty jenom na greenu. Dostane tedy 2 za zlepšení polohy míče. Otázka je zda neukecá, že válečky nejsou volná zemina a písek odstranil v souvislosti s odstraňováním válečků...

Anonymní řekl(a)...

Když hraji „rovně“, tak jsem svým obvyklým „fejdíčkem“ v pravém bankru, když „jistím“ směr, tak je rána rovná a jsem vlevo v rafu. I kdybych nebyl sklerotik, tak na to, kdy jsem tu zahrál par, budu těěěěěěžko vzpomínat.
A jsme opět u pravidla 13. Tentokrát pro změnu 13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamyšleného postoje nebo švihu nebo směru hry. Hráč si nesmí zlepšit polohu míče, prostor zamyšleného postoje nebo švihu nebo směr hry a to mimo jiné: „odstraněním nebo přitlačením písku, volné zeminy, vráceného drnu, nebo jiného kusu trávníku“. Kdybych byl nedaleko stojící rozhodčí, a hráčem byl Jonáš, tak mám hned práci. Jonáši, máš dvě trestný a mazej na čtvrtou ránu ! Písek a volná zemina jsou volné přírodní předměty ale pouze na jamkovišti ( viz Definice ).
LT

Anonymní řekl(a)...

Do pytle, než jsem svým jedním prstem "naklofal" odpověď, tak mě zase Gian předběhl. O čtyři minuty !
LT

Mádr řekl(a)...

Až do cross country jsem si myslela, že holky z červených to mají na této jamce dobrý. Tedy, taky nic moc. Soucítím s LT, taky často atakuji jámy lvové na pravé straně, pak obvykle následuje čudla přes kopec a boj o bogie, když nedám trojpat. Pokud si vzpomínám, tak správně umístěný drive jsem tu zahrála tak třikrát, ze samého nadšení jsem pak zmastila tu druhou. Těžká práce.

Pravidla : jsem ráda, že mohu už jen souhlasit s LT

Anonymní řekl(a)...

u mě je to stejné jako u 14 tky. z černých nanic a z bílých na ... Ne, z bílých je ta jamka pro mě příjemná. Rána přes pravý kopec končí na 100m, z černých všude kromě ferweje. Když jdu hrát jen tak, velice rád si 14tku a 15tku vynechám.

pravidla: 2 trestné

Radek

Ktacik řekl(a)...

á mám tuhle jamku rád. Pěkně to napálit. A buď před kopcem nebo za kopcem. Pak zodpovědně pokažená druhá rána. Další na green nebo vedle. 2 až 3 paty a je to hotovo. Jde se potápět.

Chiquita řekl(a)...

Kubiku, drive moooocinky pěkňoučký:-) Bod z toho ale nebyl, vid?;-)
Naplánovanou jí mám vždycky na bogie. Bunkry jsou totiž celkem jasný terč plus jedna rána navrch na vyhrání někam poblíž greenu. To celkové provedení už pak ale bývá horší:-(.

K pravidlům: Nebýt Aleši toho nánosu písku, tak si stojím za tím, že jsou ty čuflíky volný přírodní předmět a jejich odstranění je tedy beztrestné. Písek je ale bohužel citovaný v pravidle o úpravě polohy míče a tudíž jeho odstranění pravděpodobně následují dvě trestné. Čili tresné za čuflíky ne, ale s pískem ano...
PS: Nepředpokládám ovšem, že to odstraňovaní probíhalo za účelem identifikace míčku.

Anonymní řekl(a)...

Chiquito, kdybych já byl nedaleko stojící rozhodčí, tak ti máznu dvě trestný i za ty tvoje „čuflíky“. Aleš je ve své otázce nazval „hliněné válečky“. Myslím, že je jedno, jak je kdo nazve, důležité je, co to ve skutečnosti je. Z otázky jednoznačně vyplývá, že se jedná o vedlejší produkt vzniklý v důsledku aerifikace povrchu fairwaye. A protože víme, že povrch fairwaye je tvořen trávníkem, jsou to jednoznačně kousky trávníku, resp. jeho kořenového balu. Jsou to takové malé „drny“, složením naprosto shodné, jako „drny“ vznikající (někdy) při ráně holí. Pravidlo 13-2. uvádí: Hráč si nesmí zlepšit polohu míče, prostor zamyšleného postoje nebo švihu nebo směr hry a to mimo jiné: „odstraněním ... vráceného drnu, nebo jiného kusu trávníku“. Aleš nás možná zase překvapí nějakou citací z DECISIONS, ale doté doby já, jako samozvaný rozhodčí 0. třídy na svém stanovisku trvám.
LT

Chiquita řekl(a)...

Ono i s tim řízkem to možná nebude až tak jednoznačné. Jak jsem si totiž vyhledala, může být rozdíl, zda je řízek trávou dolů či nahoru:-)
Tady pro anglofonní čtenáře přidávám příklad volných přírodních předmětů:

Loose Impediments (natural)

Stones, Leaves, Branches and twigs, Pine cones, Dung and droppings, Insects, Worms and their casts, Spiders and their webs, Half-eaten fruit, Fruit skins, Ant hills, Dead birds and animals, Aeration plugs, Clods of earth, Gravel, Crushed shells, Wood chips

Aeration plugs jsou podle mě ty "hliněné válečky".

Anonymní řekl(a)...

Chiquito tys mi dala. Zase nebudu spát. Má knihovna se asi nachází v žalostném stavu. Obsahuje pouze český překlad Pravidel golfu 2008-2011. Jestli-že Chiquita cituje z originálu, tak český překlad je triskní. V definicích chybí mnoho příkladů volných přírodních předmětů. Vzhledem k tomu, že nejsem anglofonní čtenář, trápil jsem se se slovníkem alespoň půl hodiny. Ale nyní již alespoň vím, že mohu beztrestně odstranit nejen provzdušňovací zátky ( které Aleš nazývá „hliněné válečky“, ale také mrtvého golfistu. Vycházím z vědecké klasifikace živočicha:
Říše: živočichové ( Animalia )
Kmen: strunatci ( Chordata )
Třída: savci ( Mammalia )
Řád: primáti (Primates )
Nadčeleď: hominoidi (Hominoidea )
Čeleď: hominidi ( Hominidae
Podčeleď: lidé ( Homininae )
Aleši, já to do neděle nevydržím, prozraď mi, jestli mám pravdu alespoň s tím mrtvým golfistou !

libegolf řekl(a)...

Ládo, mrtvého golfistu nechme mrtvým golfistou. Já když v noci nemůžu spát /a to je teď poměrně často/, tak přemýšlím o dalších jamkách a pravidlových kvízech. Každý, který vymyslím nejprve publikuje a pak teprve "konzultuju" s Pravidly popř.Decisions. A jsem někdy opravdu překvapen... Stejně jako Ty. Uvidíme se v neděli večer...