neděle 6. prosince 2009

Jamka číslo 11

Týden se s týdnem sešel a je tu druhé pokračování zimního seriálu o "naší" druhé devítce. Po dohrání desítky nás čeká pouze krátký přechod k dalšímu odpališti. Jamka směrem na západ je v podstatě stejně dlouhá jako předchozí. Zhruba od poloviny své délky klesá. Veškeré překážky nás čekají na pravé straně. Kratší hráči mají tu výhodu, že jejich "tee-shoty" nedolétnou do pravé podélné vodní překážky. Kolem greenu jsou tři bunkery, všechny po pravé straně. Fairway je poměrně široká, ale dobýt green druhou ranou "carry" a v regulaci se povede jen po dost dlouhém a přesném drivu. Občas se z odpališť této jamky ozývá hlasité "fóóór". To když se drive nepovede a letí doleva za kopečky, do míst kde je jamkoviště následující jamky. Poměrně zajímavá komplikace čeká hráče, kteří svou úvodní ránu zahrají naopak hodně vpravo. Ozve se pravděpodobně opět "fóóór" a míč přistane na fairwayi desítky. Další rána pak vyžaduje délku 150-200 metrů (postoj z kopce dolů) a to ještě celé hezky vzduchem přes vodní překážku.
Pro-Tip: Drive umístěte na levou stranu. Po dopadu míč seběhne na střed fairwaye. Druhou ránu zahrajte vyšší a využijte častého protivětru. Míč po dopadu na green daleko "neuteče". Jamkoviště je velmi jednoduché a snadno čitelné. Ale pozor! Povrch byl v průběhu sezóny opatřen fritovacím olejem.
Pravidlový kvíz:
Drive zahraji hodně vlevo směrem na green dvanáctky. Po příchodu najdu svůj míč ležet na foregreenu. Při zaujmutí postoje stojím oběma nohama na greenu. Co udělám?
a/ Musím zahrát míč jak leží. Green bude "spiky" asi poškozen, ale s tím se nedá nic dělat.
b/ Můžu hrát míč jak leží.
c/ Musím využít beztrestnou úlevu (free-drop) na vzdálenost jedné hole od nejbližšího místa úlevy.
d/ Můžu využít beztresnou úlevu (free-drop) na vzdálenost jedné hole od nejbližšího místa úlevy.
e/ Můžu beztrestně opakovat ránu z odpaliště.
Je správně jen jadna možnost? Dvě nebo dokonce hned tři?
Pár slov k pravidlům:
Pokud bysme se museli rozhodnout pro jednu z nabízených možností, tak správně je pouze za "a"! Dle pravidla 25-3 /Nesprávné jamkoviště, strana 104/. Zde nalezneme celkem jasnou větu: Překážení v postoji nebo prostoru zamýšleného švihu není samo o sobě překážením ve smyslu tohoto pravidla. Samozřejmě je možné postupovat podle pravidla 28 /Nehratelný míč, strana 110/, prohlásit míč za nehratelný /možno prohlásit kdekoli na hřišti, avšak ne ve vodní překážce/ a zvolit jednu ze tří, doufám, dobře známých možností /samozřejmě s připočtením jedné trestné rány/.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pravidlo ? Pokud míč neleží na cizím greenu, ale vedle, hraju jej tak, jak leží.
Tuhle jamku mám docela ráda. Vlastně, o žádné nemůžu říct, že ji nemusím. Pokud to významně nezvořu, dá se docela dobře zahrát pařík.

AM

K. Maštalíř řekl(a)...

Na levo je místa dost a na green se dá hrát docela v klidu po tyči, bez toho že bych se bál že to skončí v nějaký blbině před, za nebo vedle grýnu, takže celkem příjemná jáma. Pokud ovšem nefouká proti, pak se z ní z těch černejch mnohdy stane i pěkná 5ti set metrová jáma, takže po dobrym drivu dřevo do greenu mě nepřekvapí.

Anonymní řekl(a)...

já ho budu hrát tak jak leží, jako levák stojím na druhé straně ....

míra

libegolf řekl(a)...

Čekal jsem trochu větší zájem :-(

Ktacik řekl(a)...

Zájem o kvíz nebo o jamku?
Ono třeba hodně lidí čte a málo píše. Jukni se na Google Analytics.

Anonymní řekl(a)...

Když nefouká, tak je docela v poho, jen to cpát na levo, nijak mi nevadí, ale je pravda že po dobrým drivu jsem tam už párkrát 3w vytahoval :-) Jinak kvíz: No tipuji odpověď b) a d)

Kraty

libegolf řekl(a)...

Návštěvy celkem ujdou :-)
pondělí 7.12.: 100
úterý 8.12.: 75
středa 9.12.: 80
Ale zájem komentovat asi fakt není :-(

Ktacik řekl(a)...

Třeba o téhle stránce hodně lidí neví. Zkus se domluvit v Beřo, ať udělají mailing členům. nebo ještě nějakou agitačku. Banner v Beřo nebo na stránkách Beřo.
Ty návštěvy jsou hodně slušný!

Anonymní řekl(a)...

No jo, rodinný podnik. K. Maštalíř a jeho „příjemná jáma“ a k tomu ještě AM, která ji má docela ráda, protože na na ní hraje většinou pařík. Já na ní hraji většinou „kulový“. A svůj Pro-Tip si Aleši strč někam. Já skoro vždy umisťuji svůj drive na levou stranu. Ale po dopadu mi míč neseběhne, jak píšeš, na střed fairwaye, ale zásadně odskakuje ještě více doleva do rafu. Druhá rána z rafu je dlouhá, ale protože doufám v zázrak, beru si dřevo a tak končím třetí ranou vlevo v rafu před greenem. Tam si dám dvě ťufky, druhou naštěstí až na foregreen, potom dva paty a jdu s triplem nasr... na odpaliště č. 12. A k tomu kvízu. Řekl bych, že správná odpověď je b). Protože platí pravidlo 28., vylučuji odpověď a), ve které je slovo „musím. S jednou trestnou ranou nemusím.
PS: V případě, že se na Vás bude při ráně koukat P. Koukol, doporučuji s ohledem na jeho zdraví postupovat podle pravidla 28.
LT

Anonymní řekl(a)...

Tuhle jámu mam hodně rád. Párek z desítky začíná působit a hned je víc energie. Odpaliště jsou trochu vyvýšená, takže mi drive letí o něco delší dobu a opticky to dodá seběvědomí. Míček se ovšem musí "nést" jak je to psáno na té reklamě...v případě, že se nenese letí z vyvyšeného odpaliště s míčkem i driver, který samozřejmě také letí delší dobu. Druhá rána se hraje dobře. Green je nakloněný proti nám takže míč nikam neuteče. a kviz: b a d?
Matyáš

Anonymní řekl(a)...

Dobrá jáma. Jedinej problém je vpravo voda takže se radějí stavím na 12. green..občas se mi to zakroutí na fairway. Green je tam trochu jiný, připadá mi že je rychlejší než ostatních. Proti větru to je někdy složitější ale dá se. Kvíz: b a nejspíš d.
Jonáš

Anonymní řekl(a)...

No vidíš Adešku, už píšou. Něco na tom je, osvětu zkusíme. Malá poznámka pro LT. Ládiku, AM říká, že, když se zadaří, dá se i pařík zahrát, ale slovo většinou, to bych si napsat nedovolila.

AM

Anonymní řekl(a)...

to já si klidně dovolím napsat že tam většinou hraji par jen ho doprovázím ještě půlkou dalšího paru takže hraji "par a půl"

míra