neděle 29. listopadu 2009

Jamka číslo 10

Začíná devítidílný seriál o druhé devítce beřovického hřiště. V pravé části článku vidíte nákres z Birdie card, která je k dispozici zhruba od poloviny letošního roku. Tímto děkuji za povolení k publikování.
Desítka je čtyřpar do kopce, hraný častěji po větru. Většinou přicházíte na odpaliště s novou zásobou tekutin, zbaveni tekutin, popřípadě s párkem ležmo na rohlíku. Nevýhodou je mít "forhonta", protože čím více času na vydýchání, tím lépe. Podle mého názoru je dobré umístění drivu základem úspěchu. Pro druhou ránu je žádoucí vidět praporek, což už se mi párkrát poštěstilo. Green je úzký a dlouhý, proto není "vůbec" žádným problémem jeho zasažení. Kdybych byl požádán o tzv. Pro-Tip na bezpečné zvládnutí, napsal bych asi toto: Vody vlevo a vpravo se nebojte. Zahrajte dlouhý, rovný drive až za horizont. Ze zhruba 100 metrů zahrajte nižší ránu, která po druhém odskoku na greenu okamžitě zastaví. Jeden nebo dva putty jsou pouhou formalitou. Jednoduchá jamka na úvod druhé devítky!
Pravidlový kvíz:
Svůj drive zahraji na pravou stranu. Míč letí jasně směrem na podélnou vodní překážku /červené kolíky/ a přetne její hranici. Nikdo nevidí míč dopadnout za překážkou, nikdo nevidí ani neslyší šplouchnutí. Můžu zahlásit provizorní míč? A zahrát jej?
Do komentářů přidejte své Pro-Tipy nebo nezapomenutelné zážitky z této jamky a samozřejmě očekávám řešení pravidlového kvízu. Novinkou je "hvězdičkové" hodnocení.
Pár slov k pravidlům:
Na začátek pravidlových kvízů jsme si nemohli vybrat jednodušší a diskutovanější pravidlo. Jeden komentář podepsaný jako LT /Láďa Tyle/ popisuje zcela jednoznačně svůj odpal zahraný do vody. Je známo nebo prakticky jisté /Known or Virtually Certain/, že míč je v podélné vodní překážce a postupujeme podle pravidla 26-1 /strana 105 Pravidla golfu/. To je poměrně jednoduché a jasné, i když na hřištích je vidět hodně zajímavého. Druhá možnost je také jasná. Na odpališti stojí jeden z těch mladých „hajzlíků“, který pálí daleko předaleko a vůbec o zahrání provize neuvažuje, natož, že by silný protivítr ránu zkrátil a ta skončila třeba jen těšně za vodou. Provize se nehraje, jde se hledat. Když se míč v roughu nenajde, tak hezky zpátky na odpaliště. Pak ale přijde ta nejpočetnější skupina, někdy přeletí, někdy ne. „Ale vod tý doby, co ty roughy nechal Koukol narůst, se to tam za tou vodou špatně hledá. Jsem určitě za, dám si provizi. Za jo? To těžko Ty vole, to by muselo foukat po a ne proťák. Provizi hrát nesmíš.“ Atd. atd. Při rozhodování se o správném postupu zvažte všechny okolnosti a názory spoluhráčů, popřípadě přivolejte rozhodčího. Ten vyslechne členy flightu a rozhodne, je to jeho povinnost. Ale platí, že hrát provizi je možné jen tehdy, jestliže míč může být ztracen mimo vodní překážku nebo může být mimo hřiště.
PS: Kraty, tzv. provizi proti vodě, lze hrát pouze v případě, že to povolují Místní pravidla /příklad je na straně 131 Pravidla golfu/.

18 komentářů:

K. Maštalíř řekl(a)...

Můžu hrát provizi když nevim kde skončil.
Jinak tuhle jámu nemám moc rád, už proto jak Aleš napsal, přechod je opravdu krutý svinstvo a green je teda ale super kravina. Když to ještě greenkeepři napíchnou na zadní pin-pozici v pravo do toho svahu, tak sem za 3-putt docela rád.

Anonymní řekl(a)...

jen takovej drobnej dotaz ...co to je "rovný drive" .....?????

míra

Anonymní řekl(a)...

jak ji hraji ..... cestou k odpališti zakupuji dva koláče které vdechuji ještě před odpalem, pak s mákem na zubech, mateřsky jemným dotykem a pohledem umísťuji na týčko míček Pro v1 který lehkým pohlazením svého drajvu z leva do prava posílám vyhlídkovým letem ke kontrole stavu vody po pravé straně a dopadám na prostředek ferveje .... vzhledem k tomu že dopad mého míče(po dopadu odbíhá asi 20m do semirafu) není schodný s místem dalšího odpalu, beru do semirafu hybrid a ze 150m lehkým švihem o rychlosti min 150km posílám míček na další obhlídku, pak už jen podjetej čip, další čip už na grýn, jednoduchý 9ti metrový pat k jamce a srdce zastavující 30ti centimetrový pat do jamky...v pohodě hlásím 6 a jdu dál .....

proto jí mám rád, udržuje mé srdce v tempu ....

míra

Anonymní řekl(a)...

k těm pravidlům, nejde hrát provize, jestliže (jak je napsáno) míč přetnul hranici vodní překážky

míra

Anonymní řekl(a)...

Těžkááá jamka...i já s ní mám občas problémy :D
Spíš než občas, tak celkem pravidelně, protože dlouhý přesný drajv jsem trefil naposledy v květnu a druhá rána taky nic moc. Green je na mě příliš členitý a úzký. Nevadí, s 12.jamkou mam daleko větší problémy.

Jonáš

K. Maštalíř řekl(a)...

Co teprve se 14. a 15. co Jonáši? :D

Anonymní řekl(a)...

Moc hezké pravidlo.
šlajs vpravo nemusí být jistota dopadu do vody. Myslím si, že je to 100% jistota vodní překážky. Ta vede až nahoru k 11tkové ferveji. Zajímavějsí je toto pravidlo na 9 tce. Tam je to bonbonek.
PS: 10tka je nuda. 4par 400m do kopce, široký grýn, třeba proti větru :-))
(akorát nevím co napsat u 14. tam jsou prý od r.2010 posuty odpaliště o jednu dál, prý byla letos příliš snadná)


Radek

Ktacik řekl(a)...

Trochu odbočuji k jinému tématu. A to pojmenování jamek. Myslím si, že by bylo hezké, kdyby jamky měly svá jména. jako zajímavé se mi jeví třeba pojmenování podle ohrožených druhů živočichů.
například: Rybák, rosnatka, tamarín, vakokrt, anoa, lori, velejeřáb, berneška, kyhanka. To je na jednu devítku.

Anonymní řekl(a)...

to není špatný nápad, já si jen myslím, že to mnoho lidem(včetně mě) moc neřekne(jedině že by to fungovalo jako osvěta).....
přikláněl bych se k názvům co vyjadřují třeba tvar jamky nebo směr(kralupská, mělnická, slánská, hurá k řípu, atd)nebo obtížnost(třeba 10ka by mohla být "zadejchaná" protože kdo z nás tam dojde a dejchá stejně jako pod kopcem ....)


míra

Ktacik řekl(a)...

Já jsem ten svůj nápad rozvíjel, že by jako ta cedule s názvem obsahovala i obrázek zvířete, popřípadě ještě někde cestou ke greenu nějakou další osvětu k danému živočichovi.

Anonymní řekl(a)...

Krášně popsaný od Adeška, jen s touto větou "Většinou přicházíte na odpaliště s novou zásobou tekutin, zbaveni tekutin, popřípadě s párkem ležmo na rohlíku" s Tebou nějak nemůžu souhlasit, tento pocit jsem tam za sezonu zažil cca 2x, protože jinak byl vždycky totálně nepochopitelně ten stánek zavřenej, což jak ode mě už asi více lidí slyšelo, naprosto nechápu. Jinak jamka docela nepříjemná, ale kupodivu jsem tady něměl nějaký velký trouble, snad jen jednou. Jen ten výšlap a pak hned forhont, to není příjemný, to je pravda :-)

Kraty

Anonymní řekl(a)...

A k pravidlovému problému: no ty kolíky fakt končí až nahoře u 11, tzn že by musel přelétnout jen po levém okraji vodní překážky a dopadnout někde pod bankrem za vodní překážku jak jsou ty muldy. Asi by se mělo uplatnit pravidlo, zahrání míče tzv. provizorně, které se dá na vodní překážku jedinné použít ne? Nicméně tomu, že se na míč, který je možná ve vodní překážce nedá hrát provizorní míč stejně nerozumím, z hlediska plynulosti na hřišti by to prostě mělo být změněno....

Kraty

Ktacik řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ktacik řekl(a)...

Pravidlo říká, že když je známo nebo téměř jisté, že míč skončil ve vodní překážce, tak je za míč ve vodní překážce považován. Takže je u této jamky otázka, kolik prostoru mimo vodní překážku není z odpaliště vidět. Pokud míč směřuje tam, dalo by se uplatnit pravidlo o provizorním míči. jinak bych ho považoval za míč ve vodní překážce.

Anonymní řekl(a)...

Na toto znění otázky odpovídám následovně. „Já“, jestliže zahraji míč, tak jak popsal Aleš, tak provizorní míč nahlásit nemohu, neboť je 100 % jisté, že míč skončil ve vodní překážce. To platí pro každý můj míč, který přetne hranici této vodní překážky v kterémkoli jejím místě a to i v případě, že se na opališti při této ráně „vyzuji z bot“. Postup některých jiných hráčů může být ovšem jiný. Konkrétně myslím K. Maštalíře, Jonáše a spol. ( a spolem myslím ty mladé „hajzlíky“, kteří pálí železem dál než já senior driverem a druhou ránu na této jamce hrají z výhledu wedží a ještě jsou tak drzí, že tvrdí, že jamka je obtížná, protože green je úzký a dlouhý, což je sice pravda, ale tvrdit to mohu pouze já, který hraje svoji třetí ránu trojkou dřevem a když náhodou green trefím, tak mi míč stejně přejede mimo). Ti i když jejich míč přetne hranici této vodní překážky při její levé straně (míněno z pohledu hráče na odpališti ), mohou provizorní míč nahlásit, neboť je 100 % jisté, že míč skončil až za vodní překážkou.
LT
PS: Mimo těchto mladých „hajzlíků“ takto může postupovat ještě Míra (když svým skoro seniorským zrakem nevidí dopad míče), neboť u něho, aby jeho míč skončil uprostřed ferveje, je podmínkou, aby nejprve míč přetnul hranici této vodní překážky při její levé straně.

K. Maštalíř řekl(a)...

Ano, říkám že je obtížná, protože na ní jdu s cílem nezahrát jí hůř něz na par :)

Anonymní řekl(a)...

Pravidlo ? Zadání zní, že míč jasně letěl na vodní překážku, ale nikdo ho neviděl do ní spadnout, ani šplouchnout. Pak tedy nemám jistotu, že skutečně skončil ve vodní překážce. Pokud tuto jistotu nemám, není to tak, že může nastat pochybnost, zda byl míč ztracen skutečně ve vodní překážce ? Pak by asi byl provizorní míč na místě.
Obecně mi desítka nevadí, osobně ji beru jako par 5 a bogey beru.
Přechod 9-10 je sice delší, ale zde mám výhodu dámských odpališť, než pánové odpálí své mega drivy, stačím popadnout dech. Horší je druhá rána, tu hraju už obvykle jako první.

AM

Ktacik řekl(a)...

Aleši, čekal bych, že při publikování kvizu s další jamkou, bude publikováno rozřešení předchozího.