pátek 17. srpna 2012

Mistrovství klubu ve hře na rány

Blíže se to blíží. Již za pět týdnů nás čeká vrchol klubové soutěžní sezóny. Uskuteční se další ročník Mistrovství GC Beřovice ve hře na rány. Již tradičně bude šampionát dvoudenní /22.-23.9.2012/, o vítězi rozhodne součet ran ze dvou kol. Hrát se bude z bílých /muži/ a modrých /ženy/ odpališť. V loňském roce byl po prvním kole vyhlášen cut, do druhého kola postoupilo 15 nejlepších žen a 36 nejlepších mužů. Tato skupina odstartovala druhý den ráno, v obráceném pořadí. Následoval start nedělního turnaje pro všechny. Ten kdo neprošel cutem se mohl přihlásit a neplatil startovné. Krátce po skončení mistrovství jsem čelil dotazům, proč se k takovému kroku soutěžní výbor uchýlil. Pokusím se zopakovat odpovědi, které jsem poskytl.
Jedná se o vrcholnou sportovní soutěž a proto chceme, aby Ti nejlepší měli obě kola co možná nejlepší podmínky. Zejména kvalita jamkovišť v okolí jamky. Pokud "pustíme" druhý den 100 hráčů v obrácením pořadí, bude to v závěru poněkud ošlapané. V loňském roce byl cut pro muže 91 úderů, pro ženy dokonce rovná 100. Zřejmě se shodneme, že tato čísla nejsou pro útok na "top ten" nebo dokonce na medaili příliš povedená. I tempo hry hraje svou roli. Pokud startujeme od výkonnostně slabších, je předpoklad, že i ve druhém kole budou hrát více ran a budou tedy pomalejší. V mistrovství klubu se neškrtá. A věřte, že nějaký volný startovní interval problém nevyřeší. V neposlední řadě jsme též chtěli vyjít vstříc hráčům, kteří si chtějí soutěžně o víkendu zahrát, ale ne na mistrovství.
Vzhledem k výše uvedenému asi nepřekvapí, že bychom rádi stejný model i letos. Ale vítám každou připomínku. Čím dříve, tím lépe do komentářů nebo v neděli na terase...

9 komentářů:

Ktacik řekl(a)...

Všechny uvedené důvody pro cut chápu. Myslím si ovšem, že většina takových vrcholných turnajů má cut po dvou (či více) kolech. Což podle mě dává šanci částečně eliminovat jednodenní selhání, které může v golfu velmi snadno nastat. Takto si dovedu představit situace, kdy velmi dobrý hráč vinou třeba jedné chybné jamky neprojde do druhého kola, kdy by třeba výsledkem v paru mohl zaútočit na přední místa.

Ktacik řekl(a)...

Jako návrh bych dal, že první den by se startovalo losem nebo podle hcp a druhý den podle pořadí v prvním kole. Tak se zajistí dobré podmínky pro nejlepší hráče.
A turnaj pro zájemce o klasickou hru může začít v 11:30. Neboť celé startovní pole nebude bržděno pomalými hráči vpředu.

libegolf řekl(a)...

A vyhlášení? Chceme, aby mělo důstojnou kulisu a pochopitelně, aby byli přítomni medailisté. Rád bych se mýlil, ale nebudou chtít čekat několik hodin. Nedovolím si vyhlásit mistrovství, pokud všichni účastníci nebudou v klubovně...

Unknown řekl(a)...

Já bych zanechal loňský formát. Loni bylo na top 10 potřeba 160 ran a pokud někdo první den dá 91 a neprojde CUTem tak druhý den by těžko hrál 69 aby se dostal do desítky a nebo 58 na třetí místo.

Jirka

Ktacik řekl(a)...

Jenomže třeba kombinace 86 ran a 74 ran je reálná.
Co se vyhlášení týče, při dobrém tempu se jedná o čekání 3 hodiny. Pokud se jedná o nejprestižnější klubové ocenění, měli by být vítězové schopni si na něj počkat. Možná by se nabízelo i vymyslet nějaký doprovodný kulturní program. Co třeba nějaká kapela z golfistů?

Anonymní řekl(a)...

Ten kdo loni zahrál 86 tak v pohodě prolezl Cutem :)

Gian řekl(a)...

Loňský formát byl OK. Navíc bych dal druhé kolo z BLACK & Blue

Anonymní řekl(a)...

Loňský formát je dobrý, holt při pokaženém 1.kole je šance až příští rok. Camilo

libegolf řekl(a)...

Turnaj je vypsán, přihlášky otevřeny. Stejný formát jako v roce 2011, jen druhý den muži z černých odpališť :-)