neděle 27. prosince 2009

Jamka číslo 14

HCP index 3! Mělo by se tedy jednat o třetí nejobtížnější jamku na hřišti. S tím se dá zcela určitě souhlasit. Z černých odpališť měří 410 metrů. Mírný dogleg doleva, celá jamka do poměrně slušného kopce. A to není všechno, k dipozici jsou ještě jedna zadní odpaliště, která jamku prodlouží o cca 20 metrů. Doufám, že nebudou nikdy potřeba! Dlouhý hráč si z odpaliště namíří přes levý kopec s povedený drive skončí 120 metrů od greenu. Ostatní budou hrát tam kam vidí a z jamky se stává poctivý pětipar. Nemluvě o tom, že slice /pro praváka/ je délkovou katastrofou. Rána do greenu je obtížná, doběh je v podstatě nemožná. Samotné jamkoviště je rovněž složité svou modelací. Navrtat se dá hodně "pěkná" pin-position.
Pro-Tip: Rovný drive zahrajte přes levý kopec /kousek vpravo od vrcholu/, míč seběhne na střed fairwaye. Na druhou ránu vezměte "o hůl víc". Green čtěte zezadu, zepředu, zleva i zprava. Birdie "netlačte", hrajte dva jisté putty!
Pravidlový kvíz:
Hra na rány. Pěkný, dlouhý drive končí ve členitém bunkeru po pravé straně fairwaye. Hráč zaujme v bunkeru postoj, nápřah, rána, písek lítá všude kolem, míč letí 2 metry a končí v té samé překážce. Hráč pečlivě upraví hráběmi to co v bunkeru "napáchal" a staví se k další ráně. Při nápřahu se dotkne písku, ale tentokrát se rána povede a končí kousek před greenem. Dopustil se hráč nějakého pravidlového prohřešku? Bude trestán?
Pár slov k pravidlům:
Jak bylo v komentářích několikrát zmiňováno řešení se skrývá v Pravidle 13-4 Míč v překážce; Zakázané úkony /strana 71/. První situace ohledně uhrabání je poměrně jasná, i když mezi hráči vyvolává řadu diskuzí. Výjimka 2 /strana 72/: "Jestliže poté, co hráč zahrál ránu, je míč stále v dané překážce, smí hráč uhladit písek nebo půdu jen do té míry, aby neporušil Pravidlo 13-2 /Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry, strana 70/ s ohledem na svou příští ránu.". A to zcela určitě náš hráč neporušil. Uhrabání je tedy beztrestné. Pro jistotu jsem ještě zalistoval v publikaci DECISIONS on the Rules of Golf /ROZHODNUTÍ o pravidlech golfu/. Na straně 197 /rozhodnutí 13-4/36/ je citován náš případ. A druhý problém: dotknutí se písku v nápřahu. V pravidle 13-4b se píše, že se hráč před zahráním rány nesmí dotknout holí nebo rukou půdy v překážce. Náš hráč se písku dotknul před zahráním rány /rána je pohyb holí směrem dopředu, Definice Rána, strana 37/. Ale je otázkou, zda půda zahrnuje písek? Pomohla opět DECISIONS, strana 195 /rozhodnutí 13-4/31/. Ano, hráč porušil Pravidlo 13-4 a obdrží dvě trestné rány.

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tuto jamku mám rád z bílých. Z černých nedejbože proti větru, opravdu nic moc. Ty další odpaliště jsou určitě na úplńě jiné hřiště :-).

kvíz: Myslím, že dvě za hrabání, dotyk při nápřahu (nikoli založení) nevadí.

Radek

Adam řekl(a)...

Jednoznačně tady rozhoduje vítr...podle toho uvidím jestli budu druhou ránu hrát ze 120 nebo 170m...samozřejmě po dobrých drivech :-) O zadním odpališti snad ani nebudeme mluvit a radši bych ho uplně zatajil :-) Pro mě druhá nejtěžší jamka na hřisti a taky s nejhezčím tvarováním okolo greenu...

Aleš píše Pro-tip tak já budu psát Pro-netip : Drive zahrajte prudce doprava do vysokého roughu zhruba 200 metrů od jamky...na další ránu vyberte vysokou hůl ať to dostanete co nejdál...popojděte ty dva metry a zahrajte 8 železem...rána krtek do bunkeru na 140 metrech...následuje 6 železo 40 metrů před green...přihrávku hrajte na zadní stranu greenu...tlačte všechno dovnitř...po čtyřech patech by měl být míček v jamce...
PS: Je to návod podle vlastních zkušeností :-)

Pravidla : Za uhrabání bunkeru 2 trestné rány...za dotyk při nápřahu myslím, že 2 trestné taky...celkově tedy 4...

Gian řekl(a)...

Zajímal by mě počet birdie na této jamce. Já mám pokud vím "ZERO" a viděl jsem snad jedno od spoluhráče ve flightu.
Pravidla: Za uhrabání nic (pokud nezlepšil polohu míče), za backswing 2.

Anonymní řekl(a)...

Dlouhá, ale hezká, když se povede drive přes levé kopečky, pak to docela jde. Myslím, že nejlepší pro-netip má na této jamce Kuba M, i když viděl jsem jen součet za jamku, ne průběh.
Pravidla - po prvním úžasném bunkershotu můžu uhrabat, pokud si nevylepšuji pozici pro další ránu.
Dotek písku v průběhu nápřahu už by neměl vadit.

AM

Adam řekl(a)...

Teda to je slušný...4 komentáře a 4 rozdílné odpovědi na pravidlový kvíz :-)

libegolf řekl(a)...

Dneska mám narozeniny! A takhle mě pravidlově trápit! :-) :-) :-)

Adam řekl(a)...

Měl aspoň někdo pravdu ?? :-)

libegolf řekl(a)...

Myslím, že ano! :-)

K. Maštalíř řekl(a)...

Blbost...po 15ce druhá nejhorší jáma, par je tu pro mě zázrak.

PS: myslim že trestanej nebude

K. Maštalíř řekl(a)...

Mimochodem... všechno nejlepší Alešku:)

Anonymní řekl(a)...

Tak už taky jedeš čtvrtý gumy Adešku, tedy přeju všechno nej... Bude bouřlivá oslava ? Abys nedopadl jako Adam.

Pravidla - uhrabání bunkeru mezi údery - vycházím z rozhodnutí STK při lize v KV, kdy pan Janoušek rozhodl, že soupeřky postupovaly správně, když si uhrabaly bunker mezi ranami, ale nezlepšily si tím pozici.

Adam řekl(a)...

Který Anonym mě tu pomlouvá ?!

Anonymní řekl(a)...

Mádr řekl(a)...

Alena

Anonymní řekl(a)...

Adam mě předešel. Taky si myslím, že je docela slušný, kolik obsahově různých výtisků pravidel golfu koluje mezi hráči. Ale abych byl upřímný, po přečtení všech 4 rozdílných odpovědi jsem byl přesvědčen, že pravdu má Alena. Ne proto, že uvádí rozhodnutí STK při lize v KV, ale na základě Prav. 13-4, vyjímky 2, protože míč, jak Aleš uvádí v otázce, letěl 2 m. Takže uhrabáním bankru v místě první rány by si těžko kdokoli mohl zlepšit polohu míče, nebo prostor zamyšleného postoje nebo švihu pro druhou ránu. Tak široký postoj ani nadprůměrně vzrostlý hráč nemá. A taky jsem si myslel, že dotek písku v průběhu nápřahu by už neměl vadit. Ale protože nic není tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled, raději jsem se začetl do Prav. 13-4. Tam je mimo jiné uvedeno: „Pokud Pravidla nestanoví jinak, nesmí hráč před zahráním rány míčem ...b. dotknout se holí nebo rukou půdy v překážce...“. Na str. 37 Pravidel je v Definicích uvedeno: „ „Rána“ je pohyb holí směrem dopředu ...“ . Definici nápřahu jsem v Pravidlech nenašel, ale z vlastní zkušenosti vím, že nápřah je většinou pohyb holí dozadu. Z toho všeho mi logicky vyšlo, že pravdu bude mít asi Gian.
LT
PS: To je zajímavé, jak vás jedna poznámka k potenciálnímu flámu dokáže probudit ke komentářům. Přes ty svátky to tu vypadalo, jako kdyby tu chcíp pes.

Anonymní řekl(a)...

Ty pravidla je lepší nečíst. Celou noc jsem nemohl usnout. Srovnej si následující pojmy v Definicích. „Závada“ je cokoli uměle vytvořeného … . „Bankr“ je písková překážka, vytvořená úpravou terénu … . Já rozlišuji, že něco buď vznikne „přírodně“, nebo „uměle“. Všechny bankry, alespoň na našem hřišti, byly vytvořeny uměle. Proč tedy nejsou závadou ? Z toho jsem opravdu úplně blbej.
LT

Adam řekl(a)...

Cituji ze stručných pravidel :

" ...Podmínky bankru se před zahráním rány nesmí testovat, tzn. nesmíte se dotýkat písku, hrabat ho, dělat cvičné švihy, kterými se dotknete písku, pokládat hůl na zem, nesmíte se dotknout písku ani při nápřahu, jinak vám budou připočteny 2 trestné rány...

Podle toho jasně dávám 4 trestné...nebo se řídím podle nějakých starých pravidel ? :-)

libegolf řekl(a)...

Ještě jednou se někdo zmíní a stručných pravidlech, tak se strašně rozzlobím!

Adam řekl(a)...

:-)) Chceš mi říct, že začátečník který si koupí praktickou příručku pravidel golfu ( platnou od roku 2008-2011) se tam dočte ( a naučí ) pravidla který jsou špatně...dobrý...

Adam řekl(a)...

Ale nechci tě rozlobit takže už končím s psaním a počkám si na řešení :-)

Anonymní řekl(a)...

Aleši, já nemám stejnou knihovnu jako Adam, takže nemohu posoudit zda některé jeho knihy nejsou v rozporu s pravidly. ( Vidíš jak jsem se šikovně vyhnul zmíňce o určité publikaci, aby ses nerozzlobil a nebyl zlý ?) Ale jestli někdo stručně a srozumitelně shrne do jedné věty závěry z několika definic a článků, tak aby to pochopil normální golfista, který neprošel několika stupni školení pro rozhodčí a není to v rozporu s pravidly, tak na tom nevidím nic k rozzlobení. Je ovšem pravdou, že v Adamem citované větě slova „... hrabat ho ...“ nejsou zcela přesná, protože víme, ano dovoluji si tvrdit, že my už to dokonce víme, že za určitých okolností se hrabat dá (a to i bez trestných ran). Ale na druhou stranu, není lepší mezi ranami nehrabat ? Tím nic nezkazím. Co se pořád cpát mezi ty, kteří stále hrabou. A konkrétně, já kdybych v některém bankru mezi ranami hrabal, tak bych se asi uhrabal. A ještě k těm Definicím v Pravidlech. Když si vzpomenu, že terén celého našeho hřiště byl celý skryt, natvarován a znovu pokryt ornicí, to znamená že byl celý vytvořen uměle, docházím k šílenému závěru, že celé naše hřiště, rodné, milované, je jedna veliká závada. Už z toho zase nebudu v noci spát. Asi se budu muset přihlásit na nějaké školení pro rozhodčí.
LT

Mádr řekl(a)...

Tak už jsem nespala dneska v noci, strachy jak dopadne kvíz z pravidel. Ovšem po nových rozborech hlásím, že se jdu opít, tak se snad i vyspím a počkám si na řešení. Tedy jestli nedopadnu jako Adam. Ještě, že ty pravidla moc nečtu, příliš mi to připomíná daňové zákony.

Mádr řekl(a)...

Kdy už budeme dělat pravidlové dýchánky, mám pocit, že to dost potřebuju.

Anonymní řekl(a)...

Dlouho jsem nevěděl, na koho se mám s dotazy ohledně pravidel obrátit, protože v českém překladu Pravidel vydaném Českou golfovou federací není uveden autor překladu. Ale už to nepotřebuji vědět, dostal jsem se k automatickému počítačovému překladu z angličtiny. Mnou nepochopené Prav. 13-4 Míč v překážce, zakázané úkony v počítačovém překladu zní: „Mnoho dír obsahuje rizika, který může být dvou typů: nebezpečí zatopení (jezera, řeky, etc.) a zahraje do. Zvláštní pravidla platí o hrajících míčích, které přijdou k odpočinku v riziku, který dělat to nežádoucí odehrát míč do jednoho. Například, v riziku, hráč nesmí dotýkat se země s jeho klubem předtím než hraje si s míčem, ne dokonce pro houpání praxe. Míč v nějakém druhu rizika může být hrán, zatímco to leží bez trestu.“ Už jsem konečně všechno pochopil !!! Tak konečně se vyspím ! Jestli i vy máte ještě nějaké nejasnosti ohledně pravidel, doporučuji www.golf.cz.
LT

Mádr řekl(a)...

Jak říkával pan Werich :
"A je jasno, já toho psa vidim"

Ktacik řekl(a)...

Děkuji LT za publikování vynikající robotického překladu. Ode dneška používám pojem - houpání praxe. :-D
Tak hezkého Silvestra všem.

Jonys řekl(a)...

Je to těžká jamka, ale pěkná vzpomínka je 23 ran Kuby v nedělním tuernaji.:) Bylo to vtipný.

libegolf řekl(a)...

Ano, ano. Vím o tom, ale když už je to venku... :-)
http://www.cgf.cz/TournResultGolfer.aspx?IDTournament=281372684&IDGolfer=99682471
Ale jinak to tak strašný kolo nebylo...

Anonymní řekl(a)...

Docela by mě zajímalo jak těch 23 dokázal :)

Jirka

Mádr řekl(a)...

Pobavil své přátele...

K. Maštalíř řekl(a)...

Kdepak, chtěl jsem vyzkoušet maximum. Když jsem hrál 8. ránu z bankru na 180 metrech, kterou jsem trojkou dřevem fakt hodně dobře trefil a dopadla na 60 metrech, tak mě to lehce dožralo a řekl jsem si že už nebudu svý tělo zatěžovat a doklepnu to.