neděle 20. prosince 2009

Jamka číslo 13

Čtvrtá adventní neděle znamená také čtvrtou jamku našeho zimního seriálu. Nejdelší pětipar na hřišti, z černých odpališť celých 540 metrů. Stojím na odpališti /teď už na bílém/ a říkám si: "Jen to uveď do hry, hlava dole...". A za pár minut už hledám vlevo za kopečky, u pergoly. Green v regulaci se pro mě pak stává nesplnitelným snem. Na druhou ránu číhá členitý bunker po levé straně. Ideální je být po dvou ranách na cca 80 metrech, pak lze útočit na tyč. Green není velký a já tam míč nezastavím. Rána do greenu byla ještě donedávna stížená špatnou polohou vzdálenostních kolíků. Dovolím si malou vzpomínku: 19.10.2008 jsem se zúčastnil Beřovické neděle. Můj spoluhráč zahrál na třináctce drive do pravého bunkeru vedle fairwaye, druhá rána celkem slušná na fairway poblíž "dvoukila". Třetí: 4I dovnitř. Seznamte se, Michal Gabor...
Pro-Tip: Není na co čekat, roztočte svůj driver na plné obrátky. Do úderu z odpaliště dejte vše! Na druhou ránu vytáhněte fairwayiové dřevo a znovu palte naplno. Jen Ti nejdelší budou před greenem v prohlubni. Třetí rána musí směřovat k tyči! Na pětiparu je totiž birdie povinností!
Pravidlový kvíz:
Přesuňme se rovnou na jamkoviště. Svůj třímetrový putt do paru náhodou proměním, vyndavám míček ze dna jamky a v tom si všimnu, že míč není můj. Ihned to oznamuji spoluhráčům. Oni zkontrolují své míče a jeden z nich /ještě jej čeká krátký putt/ má můj, já jamku dohrál jeho míčem. Jaký je další postup? Budou se rozdávat trestné rány? Bude nutné odehrát jamku znovu?
Pár slov k pravidlům:
Budeme se zabývat pravidlem 15-3b Nesprávný míč; Hra na rány /strana 77/. Hned první věta hovoří jasně: "Jestliže hráč zahraje jednu nebo více ran nesprávným míčem, je potrestán dvěma trestnými ranami.". Pokud si tedy hráči vymění míče /a zahrají každý aspoň jednu ránu/ v průběhu hraní jamky, obdrží každý dvě trestné rány a chybu musí napravit dříve než odpálí z následujícího odpaliště. Napravením chyby se rozumí návrat na místo, kde k pochybení došlo a dohrání jamky svým míčem. Rány zahrané nesprávným míčem se do skóre nepočítají. Ale pojďme k popisované situaci. Dohrál jsem jamku cizím míčem, obdržím dvě trestné rány a musím se vrátit na místo kde leží můj původní míč. Ten tam nebude, má ho můj spoluhráč. Musí být umístěn co nejblíže místu odkud jej spoluhráč odehrál. Pak si jamku dohraji. Pokud i můj spoluhráč odehrál nějaké rány mým míčem, obdrží rovněž dvě trestné rány a procedura vrácení míče bude stejná. Zmíněná situace k komentářích o tom, že hráč cizí míč pouze zvedl je jednoduchá. Vrátit míč na původní místo a věnovat se svému míči...

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Green v regulaci se pro Aleše stává po první ráně nesplnitelným snem. Já jsem realista, takže o greenu v regulaci na odpališti ani nesním, i kdyby mi na něm foukalo do zad a i když jamku začínám hrát přesně podle Alešova Pro-tipu. Do úderu z odpališti dávám vše! Na druhou ránu vytahuji fairwayiové dřevo a znovu pálím naplno! Ovšem jamku mám vzhledem k obvyklému směru mých ran, z bílých dlouhou nejméně 560 m a míč stále ve vysoko střižených, nebo ještě lépe v nestříhaných plochách.
Otázka není z mého pohledu položena jednoznačně. Protože Aleš používá v otázce slovo "spoluhráč" v množném čísle, vyvozuji z toho, že se jedná o hru na rány. V tom případě je ještě rozhodující, zda:
a) jsem zahrál cizím míčem pouze já svoji poslední ránu, v tom případě obdržím "dvě" a spoluhráč, jehož míčem jsem nesprávně hrál, si svůj míč musí umístit na místo, odkud jsem jeho míč zahrál, nebo
b) jsme si míče prohodili již dříve a oba zahráli jednu, nebo více ran nesprávným míčem, v tom případě oba dostaneme "dvě" a míče se musí umístit zpět na místa, odkud byly poprvé nesprávně odehrány.
Rány zahrané nesprávnými míči se samozřejmě do výsledků hráčů nezapočítávají.
LT

Ktacik řekl(a)...

Já se tady snažím se k té jamce vůbec dostat. Klasický úder z odpaliště typu Big Uneasy končí většinou vpravo v auto nebo těsně u něj. Když náhodou drive trefím (Zhruba v jednom z 20-ti případů), tak následuje slice dřevem do autu nebo stometrová rána 4-ou železem. Zlatej dabláč. :-)

libegolf řekl(a)...

Ládo, děkuji za opětovné upozornění ohledně neúplného zadání. Ano, jedná se o hru na rány. Má někdo na celou věc jiný názor než pan Tyle?

Anonymní řekl(a)...

Alešku, já jsem Tě ještě na neúplné zadání neupozorňoval, to si minule dovolil Gian! A prosím Tě, příště vynech toho pana. Při oslovení pane se cítím snad ještě starší, než kdybys použil oslovení senior. Čau.
LT

libegolf řekl(a)...

Myslel jsem to asi takto: Tobě děkuji za upozornění. A opětovně jako, že už je to obecně podruhé. Ale zbytečně se do toho zamotávat nechci :-) A toho pana si odpustím...

Ktacik řekl(a)...

Mně můžeš říkat pane :-)))))

Anonymní řekl(a)...

tahle jamka je docela prijemna oddychovka. mamm tady zajimavy zazitek z letosnich midu. druhou ranou jsem ohrozoval zemedelce na poli vpravo. protihraci uz pod fousi pocitaji trestne. drop a ctvrta 1m k tyci. par, oba dva easy bogie. :-))).

trestne budou za hru nespravnym micem. a ted kde az se stala chyba.


Radek

K. Maštalíř řekl(a)...

I s dvěma skaženejma ránama se tu dá uhrát dobrej výsledek, příjemná jáma, ale předlouhá.